Lichaamsmassages
Ontspanningsmassage
De ontspanningsmassage is een van de meest bekende massagevormen en ondertussen al duizenden jaren oud. De basis van deze massage is de geest en het lichaam tot rust te brengen.
Voor wie is een ontspanningsmassage bestemd?
De ontspanningsmassage is in de eerste plaats een zachte en rustige variant van de klassieke massage en bestemd voor diegenen die hun spieren en lichaam op een vriendelijke manier willen ontspannen. Een ontspannen lichaam zorgt tegelijk voor mentale ontspanning. Een regelmatige ontspanningsmassage werkt ook preventief omdat het lichaam deze ontspanning opslaat in het lichaamsgeheugen en hier steeds makkelijker aan kan refereren. Dit kan een herhaling van klachten voorkomen.
Waarom een ontspanningsmassage?
De redenen voor een ontspanningsmassage zijn erg uiteenlopend en verschillen van persoon tot persoon. De meerderheid van al diegenen die regelmatig zo’n massage laten uitvoeren zoeken ontspanning en willen in de eerste plaats hun stress verminderen. Stress kan de oorzaak zijn van de meest uiteenlopende gezondheidsklachten, zoals:
- Pijn en chronische pijn
- Stijve en pijnlijke spieren
- Alle soorten rugpijn
- Nek- en schouderklachten
- Hoofdpijn en migraine
Een ontspanningsmassage kan verlichting brengen en de pijn doen verzachten en in sommige gevallen zelfs (tijdelijk) laten verdwijnen.
Soepel en ontspannen lichaam.
Een ontspanningsmassage kan uiteraard ook werken zonder dat je fysieke klachten hebt. Naast de reeds vernoemde voordelen, zorgt een ontspanningsmassage namelijk ook voor het herstel van het zelf genezend vermogen van ons lichaam. Tijdens een ontspanningsmassage vloeien spanningen die in voorbije periode werden opgebouwd weg en komt de geest tot rust. De massage werkt ook preventief en zorgt dat stress en vervelende situaties makkelijker los gelaten kunnen worden en niet opgeslagen worden in het lichaam.
Soms leert zo’n massage ons dat spieren strakker, vaster en harder aanvoelen dan we zelf beseffen. Dat is dan vaak weer het gevolg van het langdurig belasten van steeds dezelfde spieren of spiergroepen, van lange tijd aanhouden van dezelfde houding, bijvoorbeeld door kantoorwerk of veel in de auto zitten.
Tijdens een ontspanningsmassage wordt extra aandacht aan deze spiergroepen besteed. Vaak ervaar je na een eerste behandeling al een opmerkelijke verbetering.
Dit doet een ontspanningsmassage met lichaam en geest.
Tijdens en onmiddellijk na een ontspanningsmassage ervaar je de gunstige invloed ervan. Een ontspanningsmassage kan zorgen voor:
- Een betere bloedcirculatie
- Zuivert je lichaam door afvalstoffen sneller af te voeren.
- Sneller spierherstel.
- Herstelt spierkrampen en geeft je verloren spierkracht terug.
- Maken verkrampte spieren weer los.
- Zorgt voor meer bewegelijkheid.
- Geeft je extra energie.
- Versterkt je immuunsysteem
- Verhoogt je natuurlijke weerstand.
- Vermindering stress.
- Tegen depressie werken.
- Minder vermoeid gevoel.
- Een goede spijsvertering, gezonde darmflora en een vlotte stoelgang.
- Brengt je hormonen weer in evenwicht.
- Zorgt voor een betere concentratie en een sterker zenuwstelsel.
- Maakt je minder vatbaar voor bijvoorbeeld verkoudheden, griep en infecties van je luchtwegen zoals bronchitis.
Zo verloopt een ontspanningsmassage.
Tijdens een ontspanningsmassage lig je zowel op je rug als op je buik. De masseur maakt tijdens het masseren gebruik van verschillende technieken, zoals:
- Strijkbewegingen
- Kloppen
- Schudden
- Kneden
- Vibreren
Al deze bewegingen zorgen vooral voor ontspanning en rust voor lichaam en geest. De druk kan tijdens de massage, op verzoek van de gast, altijd aangepast worden naar persoonlijke wensen. Ook kunnen voorafgaand aan de massage klachten, aandachtspunten besproken worden.
Het is altijd belangrijk om de masseur op de hoogte te stellen van zwangerschap, ondergane operaties of blessures.
Sportmassage
Wat is een sportmassage?
Een sportmassage is een massage die gericht is op het stimuleren van de doorbloeding van de spieren.
Met een sportmassage zorg je ervoor dat afvalstoffen in je spieren sneller worden afgevoerd. Daarmee bevorder je het herstel van je spieren en lichaam laat de naam je overigens niet op een verkeerd spoor zetten, want ook als niet-sporter heb je zeker baat bij een sportmassage.
Waarom sportmassage?
Je kunt bijvoorbeeld enkele dagen voor als enkele dagen na een flinke inspanning een sportmassage nemen. Sportmassages worden ook preventief gebruikt om blessures te voorkomen. Als je al last hebt van een blessure, dan zorgt een sportmassage voor sneller herstel.
Hoe werkt een sportmassage?
Bij een sportmassage wordt stevig gemasseerd, waarbij bijvoorbeeld bindweefsel wordt losgemaakt en knopen uit je spieren worden gehaald. Daarvoor moet er diep in de spieren worden gemasseerd, wat soms niet prettig aanvoelt. Bedenk dan dat je even door een zure appel heen moet bijten, voordat je je beter gaat voelen. Je lichaam geeft met deze pijn namelijk aan dat er iets niet goed zit en juist dat wordt door de sportmassage verholpen. Overigens zal de sportmasseur altijd in de gaten houden of de massage niet te intens wordt. Voordat de massage begint, zal er met je besproken worden waar je op dat moment behoefte aan hebt. Je geeft aan wat je met de massage wilt bereiken en waar de focus van de massage moet komen te liggen. Bijvoorbeeld op je benen, schouders, nek of rug.
Wat is het effect van sportmassage?
Een sportmassage verbetert de doorbloeding van je spieren, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Daarmee wordt het herstel van je lichaam bevordert en voorkom je blessures door overbelasting van je spieren. Doordat een sportmassage vrij stevig is, is deze niet geschikt vlak voor of na een grote inspanning. Daarmee zou je je spieren namelijk teveel belasten en zal je er eerder nadeel van ondervinden dan er voordeel van hebben. Als je je wilt laten masseren vlak voordat je een grote inspanning gaat leveren, kies dan altijd voor een massage die de spieren niet al te zeer belast. Een goede sportmasseur zal je hier ook naar vragen en zijn massage daar op aanpassen.
Voordelen van sportmassage.
Doordat de massage ervoor zorgt dat afvalstoffen in je lichaam beter worden afgevoerd, help je je lichaam om sneller te herstellen. Bovendien voorkom je met een sportmassage overbelasting van je spieren en dus blessures. Je kunt een sportmassage ook gebruiken om je spieren te activeren, bijvoorbeeld aan het begin van een trainingstraject of als je een tijdje niets gedaan hebt.
Hotstone massage
Wat is hot stone massage?
De hot stone massage is een volledige lichaamsmassage waarbij gebruik wordt gemaakt van warme stenen. Het doel is om te zorgen voor een volledige ontspanning van het lichaam. Het geeft onder meer een diep ontspannend effect op het zenuwstelsel, dat dagelijks door vele stressoren uit balans wordt gebracht. Ook helpen de warmte en de massagetechnieken om stijve spieren los te maken. Daarom is de hot stone massage een ideale massagebehandeling bij spierpijn.
De hot stone massage stimuleert eveneens de bloedsomloop en de werking van de organen. Daardoor worden afvalstoffen gemakkelijker uit het lichaam weggevoerd.
Hoe is de hot stone massage ontstaan?
De hot stone massage is een van de populairste massages van het moment. Het is geen moderne hype, want de massage wordt al eeuwenlang toegepast. In de tijd van de Grieken en de Romeinen werden in de badhuizen al warme stenen gebruikt om elkaar massages te geven. Ook door de Inca’s en de Indianen werd de hot stone massage toegepast. Binnen de Oosterse cultuur werden de warme stenen ingezet bij het behandelen en voorkomen van allerlei aandoeningen. Vandaag de dag is de hot stone massage weer herontdekt en niet meer weg te denken uit de massagewereld.
Welke stenen gebruik je bij een hot stone massage?
Bij het geven van een stone massage maak je gebruik van warme basalt- en lavastenen. Dit zijn vulkanische stenen die erg hard en ijzerhoudend zijn. Ze zijn afkomstig uit rivierbeddingen of de zee; ze hebben hun ronde vorm op natuurlijke wijze gekregen. We noemen dit ongetrommelde stenen. Wanneer de stenen hun ronde vorm machinaal hebben gekregen noemen we dit getrommelde stenen. Een belangrijke eigenschap van deze stenen is dat ze de warmte goed kunnen vasthouden.
Is hot stone massage voor iedereen geschikt?
Een hot stone massage draagt bij aan het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Deze vorm van massage is vooral geschikt voor mensen die last hebben van:
- Stress
- Vermoeidheid
- Spier- en gewrichtspijnen
- Spijsverteringsklachten
- Slechte bloedcirculatie
- Fibromyalgie
Coldstone massage
*Tip: boek een combi Hot/coldstone
Cold stone massage
Hoewel hot stone massages populair zijn, is de minder bekende koele tegenhanger een even effectieve behandeling voor het bevorderen van ontspanning en het verlichten van ongemak.
Hot of Cold?
Als je tussen heet en koud kan kiezen is het belangrijk om te bekijken welke methode op een bepaald moment jouw voorkeur heeft. Een cold stone massage is goed voor het verminderen van zwellingen en ontstekingen en bovendien erg verfrissend. Het kan ook zijn dat je een duidelijke voorkeur hebt: sommige mensen houden nu eenmaal meer van koude dan van warmte op hun huid. Voor de cold stone massage worden marmerstenen gebruikt. Deze zijn handmatig glad gevormd. Marmer staat er om bekend dat het kou goed kan vast houden. Het masseren met koude marmeren stenen helpt om zwellingen tegen te gaan. Zo kun ze gebruiken om gezwollen ogen te behandelen of vermoeide ogen te verlichten. Het masseren van hals en gezicht met koude stenen geeft direct een fris gevoel en een stevigere huid. De cold stone massage is in principe voor iedereen met een normale conditie geschikt.
Afwisselen
Je kunt een hot- en cold stone massage ook afwisselen. De warme stenen zorgen ervoor dat bloed- en haarvaten zich verwijden, de bloedsomloop verbetert en afvalstoffen beter uit het lichaam worden afgevoerd. De koude stenen die daarna worden gebruikt zorgen ervoor dat de bloedvaten zich weer vernauwen. De afwisseling van warm en koud zorgt voor een diepe ontspanning van lichaam en geest.
Voordelen cold stone massage
Een cold stone massage, of het nu wordt uitgevoerd met alleen koude stenen, of in combinatie met warme stenen, helpt stress te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en ontstekingen te kalmeren. Het gebruik van cold stones tijdens een massagesessie helpt pijn te minimaliseren tijdens een diepe weefselbehandeling.
Cold stones helpen zelfs tijdens een opkomende migrainehoofdpijn, voor directe beïnvloeding van de vasculaire component van de migraine. Door de bloedvaten rond het hoofd en de nek te vernauwen, wordt de bloedstroom teruggebracht tot een meer normaal niveau. Dit zorgt ervoor dat de kloppende sensatie vermindert en je rustiger wordt.
Cupping
Cupping vindt zijn oorsprong in de Oosterse geneeskunde en is al duizenden jaren oud. Cupping is het plaatsen van cups op een geoliede huid. Doordat er een vacuüm in de cups ontstaat worden afvalstoffen en bloedstagnaties in de spieren naar de oppervlakte getrokken en kunnen blokkades opgeheven worden.
Deze cupping massage is een diepwerkende massage, vergelijkbaar met bindweefselmassage. Het maakt verklevingen los, voert afvalstoffen en vocht af en brengt zuurstofrijk bloed naar stagnerende spieren en de huid. De behandeling heeft een geweldige, ontspannende en helende werking.
Hoe werkt cupping precies?
Als er weefsels door overbelasting of blessure niet goed meer functioneren, ontstaat er vaak een ophoping van afvalstoffen en/of vocht, ook wel blokkades genoemd. Ook treedt er vaak bloedvatvernauwing, verkramping en verkleving op. Dit belemmert het herstel.
Het werkt niet alleen tegen cellulite en verslapte huid, maar ook bij vastzittende spieren. De behandeling is hierdoor zeer geschikt voor rug-, schouder- en nekklachten.
Het mechanisme trekt het bloed uit de slagaders naar de haarvaten. Het bloed keert dan via de aderen weer terug en wordt gereinigd en afgevoerd.
De therapeutische gevolgen van de behandeling:
- het stimuleert de bloedcirculatie en de lymfe
- blokkades worden opgeheven
- gifstoffen en afvalstoffen worden afgevoerd
- het verbetert de spierspanning
Door het vacuüm in de cup, worden aan de oppervlakte liggende huid, het onderliggende bindweefsel en spierweefsel omhoog gezogen.
Cupping heeft een enorme dieptewerking en zuigt celvocht, inclusief afvalstoffen, toxines, omhoog en tegelijkertijd wordt de bloedsomloop onder de cup flink versterkt. Doordat deze stoffen omhoog gezogen worden, kunnen ze door het lichaam makkelijker afgebroken worden en/of afgevoerd worden via de poriën in de huid.
Cupping kan soms in eerste instantie wat onaangenaam voelen en een prikkelend gevoel geven, maar het geeft wel een verruimend effect, alsof je na de behandeling losser in je vel zit en dat geeft weer een prettig ontspannen gevoel. Daarnaast heeft het een pijn dempende werking.
Waarvoor is cupping massage zoal geschikt?
- Hoofdpijn klachten
- Migraine
- Rug klachten
- Schouder klachten
- Nek klachten
- Arm klachten
- Blessures
- Fybromyalgie klachten
- Triggerpoints
- Bindweefsel klachten
- Spier klachten
- Spier knopen
- Chronische verkoudheid en astma
- Cellulite behandeling
Wanneer je al langer of veel last hebt van je klachten, kan het raadzaam zijn om meerdere behandelingen te ondergaan.
Na de behandeling
Door het vacuüm trekken van de huid zal je na de behandeling ronde vlekken zien op de huid met een rode tot paarse kleur. Deze plekken verminderen langzaam en zijn na ongeveer een week verdwenen, soms duurt het wat langer. De plekken kunnen beurs aanvoelen. Hoe vaker je jezelf laat behandelen, hoe minder heftig de plekken terugkomen. Zorg er voor dat je na de behandeling voldoende water drinkt en houd je huid goed warm om de afvoer van afvalstoffen te bevorderen.
Voor het ondergaan van een massage tijdens je zwangerschap verwijzen we je graag door naar Bieboe Baby & Mama Spa. Laura is gespecialiseerd in het geven van een ontspannende zwangerschapsmassage en heeft hier een hele mooie tafel voor waar je lekker op je buik kunt liggen. Over deze luxe beschikken wij helaas niet daarom verwijzen we je graag door: www.bieboebabyspa.nl